Juhlaherkut & Arkiruuat

Joulukalenteri 20.12.2020 – Joulusinapit

”Tujua ja makua löytyy kyllä tästä,
pienestä jouluisesta yllätyksestä.
Itse tehty kyytipoika joulukinkun kylkeen,
takuuvarmasti maistuu, jää hyvä maku mieleen.
Anopilta saatu resepti on takuuvarma juttu,
joulupöydässä jo vuosien ajan vanha kunnon tuttu.
Konjakki ja aurajuusto, makuja on kaksi,
helppo keittää ja nopea tehdä ja antaa vaikka lahjaksi.”

Meillä jouluun kuuluu aina ehdottomasti itsetehty sinappi. Testauksen tuloksena tässä kaksi suosituinta, eli aurajuustosinappi ja konjakkisinappi. Videolla teimme vain aurajuustosinapin, mutta tekotapa on helppo, kiehautetaan kunnes sakenee ja purkitetaan. Molemmat sinapit sopivat erinomaisesti kinkun kyytipojaksi. Nämä herkulliset reseptit minun keittokirjaani ovat löytyneet ihanalta anopiltani. 🙂

AURAJUUSTOSINAPPI:
½ pkt Colmans´s sinappijauhetta (1 ¼ dl)
1 ½ dl sokeria
½ rkl perunajauhoja
1 ps aura sinihomejuustoa (150-170 g)
1 muna
2 dl kermaa
1 dl omenamehua
1 tl balsamiviinietikkaa

AURAJUUSTOSINAPPI OHJE:

  1. Sekoita sinappijauhe, sokeri ja perunajauho paksupohjaisessa kattilassa.
  2. Lisää loput aineet, paitsi balsamiviinietikka.
  3. Kiehauta paksupohjaisessa kattilassa.
  4. Lisää balsamiviinietikka.
  5. Purkita ja anna maustua jääkaapissa.

KONJAKKISINAPPI:

1 ½ dl sinappijauhetta (Coleman)
1 ½ dl sokeria
2 dl kermaa
1 muna
1 tl viinietikkaa
2 rkl konjakkia

KONJAKKISINAPPI OHJE:

  1. Sekoita sinappiajuhe ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa.
  2. Lisää kerma ja muna.
  3. Kuumenna seosta ja sekoita koko ajan. Seos saostuu hieman ja kiehahtaa, jolloin voit ottaa sen pois liedeltä ja jättää jäähtymään.
  4. Lisää lopuksi jäähtyneeseen sinappiin viinietikka ja konjakki ja sekoita tasaiseksi.
  5. Purkita sinappi.

VINKKEJÄ:

Näistä määristä tulee n. 4 pilttipurkillista sinappia per laatu.

Sinapin ei tarvitse antaa kiehua, vain kiehahtaa että sakenee. Ja kannattaa sekoittaa koko ajan, tässä ei mene kauaakaan.

Aurajuustosinappi kannattaa keittää miedolla lämmöllä, että aurajuusto ehtii sulamaan massaan. Itse käytän maun takia aurajuustopalaa, mutta myös aurajuustorouhe on varmasti hyvä vaihtoehto.

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin