Juhlaherkut & Arkiruuat

Joulukalenteri 9.12.2020 – Saaristolaisleipä

“Rakkaita muistoja mummolasta:
joululimppu ja nokare voita.
Mieluisa lahja jos kauniisti sen pakkaa,
näitä on ilo kyllä lahjaksi antaa.”

Tämä saaristolaisleipä on meidän joulupöydän herkkuleipä ja olen antanut tätä monena vuotena myös joululahjana ystäville. Nokare voita ja sormisuolaa päälle niin makunautinto on täydellinen. Tämän leivän voi hyvin tehdä joko piimään tai appelsiinimehuun, molemmat toimivat erinomaisesti.

JOULULIMPPU/SAARISTOLAISLEIPÄ

1 l piimää / appelsiinimehua
75 g hiivaa (itse käytin kuivahiivaa)
3 dl siirappia
3 dl ruisjauho
1 ½ dl mämmi- ja leipämallas
1 ½ dl kaljamallas
3 dl ruis/kauralese
1 l vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

Voiteluun:
¾ dl Siirappia ja ¼ dl vettä.

JOULULIMPPU OHJE:

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, tai hieman lämpimämmäksi, jos käytät kuivahiivaa.
  2. Lisää siirappi, maltaat, lese ja ruisjauho ja hiiva.
  3. Lisää vehnäjauho ja suola.
  4. Anna taikinan nousta 1h.
  5. Jaa taikina kolmeen vuokaan ja anna nousta vielä ½ h – 1h.
  6. Paista 175C:ssa 1h, voitele leivät siirappivesiseoksella ja anna paistua vielä ½ h ja voitele leivät vielä uudelleen siirappivesiseoksella.
  7. Kääri tuoreet leivät leivinpaperiin ja muovipussiin ja anna olla jääkaapissa yön yli.

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin