Blogi

Joulukalenteri – Luukku 21 – Puolukkamoussekakku

”Joululta maistuvaa, makoisaa ja sulavaa.
Juhlapöydän raikas herkku,
Laktoositon ja näyttävä moussekakku.
Piparin raikkaus ja puolukan kirpeys,
Päälle herkullinen kinuskiyllätys.”

Tämä kakku on ihanan raikas lisä joulupöytään. Piparinen pohja tuo joulun makua ja täyte on ihanan raikas ja kuohkea. Olen tätä kakkua tehnyt useasti jouluna, koska tämä on herkullinen mutta raikas ja erityisesti meillä isäntä tykkää tästä. Tänä vuonna uusi innovaatio oli jättää kinuski ihan omaan kulhoonsa ja tarjoilla se kakun ohessa erillisenä kastikkeena. Toimii!!! Näin kakku pysyy kauniina ja ei ole riskiä, että kinuski valuisi kakun päältä pois tai muuttaisi väriään oltuaan yön yli jääkaapissa.

Ps. Tämä oli ainoa ohje joulukalenterissamme, jonka teimme kahteen kertaan, koska ensimmäisestä versiosta ei saanut hyviä kuvia juuri kinuskikuorrutteen levähtämisen vuoksi, vaikka se hyvää maultaan olikin. 😉

PUOLUKKAMOUSSEKAKKU POHJA:
200g piparkakkuja
25g mantelirouhetta
25g mantelijauhoja
100g voita

PUOLUKKAMOUSSEKAKKU TÄYTE:
6 dl kermaa
5 dl vaniljakastike (Flora vanhanajan vaniljakastike)
2 dl  punaviinimarjaa
2 ½ dl puolukkaa
100g valkosuklaata
5 rkl vettä
5 tl liivatejauhoa

JOULUINEN JUUSTOKAKKU OHJE:

  1. Pohja: Sulata voi ja lisää  joukkoon murennetut piparit ja mantelirouhe ja –jauhe.
  2. Levitä pohja leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (24-26cm) ja painele tasaiseksi pohjalle.
  3. Täyte: Vaahdota kerma.
  4. Lämmitä marjat mikrossa tai kattilassa, Soseuta lämmitetyt marjat ja lisää joukkoon valmistettu liivate ja sekoita tasaiseksi. (Liivatteen valmistus liivatejauheesta: Lisää liivatejauhe kylmään veteen ja anna olla 5min. Lämmitä mikrossa n.20-30 sekuntia, kunnes jauhe on sulanut täysin, lisää valmis liivate marjaseokseen.)
  5. Lisää marjaseoksen joukkoon vaniljakastike ja sekoita tasaiseksi.
  6. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja sulatettu valkosuklaa sekaan. Sekoita täyte tasaiseksi ja lisää pohjan päälle. (Videolla lisäsin ensin kerman, mutta melkein suosittelen lisäämään ensin valkosuklaan ja lopuksi kerman.)
  7. Anna kakun hyytyä muutaman tunnin tai mielellään vaikka yön yli ennen koristelua.
  8. Koristele kakku kermavaahdolla, marjoilla ja pipareilla.
  9. Keitä kinuski juuri ennen tarjoilua ja tarjoile lämmin kinuski kakun kanssa.
  10. Koristele kakku piparinmurusin, fudgepaloin ja marjoin.

KINUSKIKASTIKE OHJE:

3 dl kermaa
3 dl fariinisokeri

1. Keitä kerma ja fariinisokeri paksupohjaisessa kattilassa kunnes seos kiehuu kunnolla ja paksuuntuu jonkun ajan päästä. Normaalisti tähän menee aikaa n.10-12 min. Kinuski on valmista kun tipautat vähän massaa kylmään vesilasiin ja se jää suhteellisen kiinteänä massana lasin pohjalle. Älä keitä kinuskia kuitenkaan liikaa, että se jää vielä juoksevaksi.

Koristeeksi:
Kermavaahtoa (n.1 dl kerma vaahdotettuna.)
Piparin palasia
punaviinimarjoja tai puolukoita
(osan marjoista voit pyöritellä tomusokerissa niin saat niistä valkoisia.)

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin