Blogi

Uusi vuosi 2020, uusi vuosikymmen ja tavoitteet

Uusi vuosikymmen 2020 on jo hyvässä vauhdissa. Tuliko tehtyä uudenvuoden lupauksia ja vieläkö ne ovat pitäneet? Useimmiten kuntosalit pursuavat vuoden alussa ihmisiä, jotka ovat halunneet aloittaa uuden terveemmän elämän, monenlaiset laihdutuskuurit ja verkkokurssit hyökkäävät somekanavien mainosten myötä silmille, monilla on kaipuu selkeän ryhtiliikkeen ottamiseen.

Monet pohtivat vuodenvaihteessa mitä viimeinen vuosikymmen piti sisällään. Itsekin jäin pohtimaan asiaa. Viime vuosikymmen oli todella isojen muutosten aikaa. Meidän ihana esikoisemme, Akseli, syntyi 2011 ja Konsta ja Juho 2012, Voitto 2015 ja Urho 2017. Perherintamalla viime vuosikymmen on siis ollut erittäin suurien muutosten aikaa, kasvoimme lapsettomasta pariskunnasta suurperheeksi ja olen tästä äärettömän kiitollinen.

Myös parisuhteemme on kokenut kovia murroksia, taistelimme tiemme eriytymisvaiheesta ja isoista ristiriidoista lopulta päätyen kumppanuuteen ja uuteen syvempään rakkauteen. Mikä huikea, kasvattavainen ja kivuliaskin matka, mutta olen äärettömän kiitollinen siitä, että teimme paljon töitä parisuhteemme eteen ja saimme monia solmuja aukeamaan. Tänään rakastan ja arvostan puolisoani enemmän ja syvemmin kuin vielä 10 vuotta sitten. Perustettiin perheen lisäksi oma kiinteistönvälitysyritys muutaman sivuaskeleen kautta ja olemme olleet tässä Museokadun kulmassa jo kolme vuotta. Huikeaa aikaa, firmassa myös monia muutoksia, mutta ne kuuluvat arkeen ja työhön. Eteenpäin mennään suurella innolla.

Tänä vuonna minä en tehnyt mitään päätöksiä tai lupauksia muutoksesta. Toki haluan muutosta moneenkin asiaan, mutta en halua tehdä mitään lupauksia, jotka lörpähtävät kuukauden päästä, vaan haluan ennemminkin pidempiaikaista elämäntapamuutosta. Minulla on ollut tapana ennemmin aina tehdä isoja muutosrepäisyjä, olen ollut keto-dieetillä, karpannut ja ties mitä, mutta nyt kerrankin ajattelin lähestyä asiaa hieman lempeämmin. Kaveri näki minusta jopa unta, että olen alkanut musta-valko-dieetille, siis että syön vain mustaa ja valkoista, eli siis salmiakkia ja maitoa, mutta totesin, että ehkä ei kuitenkaan.

Muutamiin asioihin haluan kiinnittää tänä vuonna ja vuosikymmenenä kuitenkin huomiota. Tässä karkeasti minun haaveeni isomman elämäntapamuutoksen suhteen paloiteltuna hieman pienempiin osiin.

 1. Pidän huolta itsestäni. Kaikista tärkein asia jaksamisen ja minkä tahansa muutoksen kannalta olen minä itse. Tämä ei ole itserakkautta, vaan tervettä aikuisuutta ja vastuun ottamista omasta itsestään. Sitä paitsi ainoa asia, jota minä voin muuttaa, on todellakin vain minä itse. Ja minun muutokseni myötä aika monikin asia voi muuttua parempaan suuntaan. Uskon, että pidän parasta mahdollista huolta perheestäni ja avioliitostani pitämällä huolta itsestäni. Kun minä voin hyvin, voi suhteemme paremmin, olen parempi puoliso ja jaksan olla lapsille rakastava vanhempi. Jos puolestaan olen väsynyt ja huonoissa energioissa, äksyilen lapsille helposti, tiuskin puolisolleni omaa pahaa oloani ja väsyäni, enkä jaksa olla läsnä ja pitkäpinnainen lasten erimielisyyksien selvittelyssä, vaan räjähdän itsekin lapsen tasolle rähjäämään. Siispä, tärkein asia minulla tänä vuonna on pitää huolta minusta itsestäni, lempeästi. Hyvinvoinnin suhteen näen tärkeimmiksi asioiksi seuraavat asiat:
  • Uni: kaikista tärkein asia arjessa jaksamisen kannalta on uni. Tavoitteenani on riittävästi unta, aikaisin nukkumaan, aikaisin ylös. Illalla ennen nukkumaanmenoa makaan yleensä vartin piikkimatolla, se rauhoittaa ja parantaa untani huomattavasti. Ja tavoitteena on saada unta päivittäin klo 21-6.
  • Ruoka: säännöllinen ruokarytmi, terveellistä ja ravintorikasta ruokaa, aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Ruokailu on minulle itselleni se haasteellisin asia, on niin helppoa jättää aina ruoat välistä ja napsia jotain pientä herkkua.
  • Kuntoilu: lenkkeily ja metsässä puiden halaaminen. Lempeää kehon liikuttelua.
 2. Parisuhde ja perhe:
  Läsnäolo & kohtaaminen kaiken perustana

  • pelailua yhdessä, lautapelit, Uno jne…
  • seikkailuja, kokemuksia, elämyksiä, metsäretkiä
  • läsnäoloa: pizzaperjantai, leffalauantai
 3. Arjen rutiinit:
  • selkeät rutiinit päivittäin, viikoittain, kuukausittain
  • ruokasuunnitelma viikoittain
  • aikataulutus: työn ja arjen tasapainottaminen
 4. Lukeminen:
  • haluan oppia ja ravistella aivoja
  • oivaltaa uusia asioita
  • Storytell ja lukien
 5. Pieniä ilon pisaroita
  • joka päivä löytyy jotain hyvää
  • kiitollisuuspäiväkirja
  • kolme positiivista illalla aina poikien kanssa

Millaisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tälle uudelle vuodelle 2020 tai vuosikymmenelle, 20-luvulle?

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin