Juhlaherkut & Arkiruuat

Joulukalenteri – Luukku 3 – FUDGE

”Laita kattila porisemaan,
makoisat ainekset kattilaan,
sekoittele rauhassa,
herkku alkaa valmistua,
muista käyttää patakintaita,
ettei sormet pala sokerista.”

Itse tehty fudge on todella herkullista ja sopii jouluna annettavaksi vaikka lahjaksi, joka varmasti maistuu lahjan saajalle. Tästä ohjeesta tulee reilun kokoinen satsi ja jaoin sen kolmeen ja tein kolmea eri  makua. Vuodesta toiseen suosikki on ollut salmiakki-lakritsi, se on vaan kertakaikkiaan niin hyvää. Kun keität fudgea, muista iso kattila ja patakintaat! Massa on todella kuumaa ja poksuu helposti myös yli kattilan. Ja lapset ja lemmikit suosittelen pitämään hieman kauempana kun keittelet fudgea.

FUDGE :
6 dl kuohukermaa
1630g Siro hienoa sokeria
240g voita
1 prk kondensoitua maitoa
2 tl aitoa vaniljaa
4,5 rkl glugoosisiirappia
240 g valkosuklaata.

Mausteeksi:

  1. Salted caramel: 1 ps suolacashewpähkinöitä ja sormisuolaa
  2. Salmiakki: 1 tl lakritsijauhetta ja 1 ½ dl turkinpippurirouhetta
  3. Piparkakku: 1tl neilikkaa, 1tl kanelia, 1tl inkivääriä, 1tl pomeranssia

 

FUDGE OHJE:

  1. Mittaa kattilaan kaikki ainekset, paitsi valkosuklaa ja mausteet.
  2. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia siten, että kaikki ainekset ovat sulaneet.
  3.  Nosta lämpötilaa reippaasti ja keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes lämpötila on 120C. (Videolla virheellisesti jostain keksin, että 121C, 120 on kuitenkin oikea lämpötila!) Jos ei sinulla ole sokerilämpömittaria, on lämpötila oikea, kun massa on muuttanut väriään hieman tummemmaksi ja paksuuntunut selkeästi. Ja älä säikähdä keittäessä, jos pohjasta välillä näyttää tulevan ruskeita palasia, muista vain sekoittaa koko ajan ihan pohjia myöten. Lopulta väri tasaantuu. (tähän menee keittolämpötilasta riippuen normaalisti 15-20 minuuttia.)
  4. Nosta kattila liedeltä. Tämän jälkeen sekoittele hetken (voit käyttää myös sähkövatkainta).
  5. Lisää paloiteltu valkosuklaa ja sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Kaada seos kolmeen eri teräskulhoon ja mausta kukin maku. Kaada fudge vuokiin ja tasoittele pinta tasaiseksi. Itse käytin kolmea n.20×20 vuokaa, jotka vuorasin leivinpaperilla.
  7.  Anna jäähtyä hieman, vaikka yön yli ja paloittele sopiviksi paloiksi. Fudgen voit hyvin myös pakastaa.

Mikäli teet vain yhtä makua, voit tehdä hieman pienemmänkin erän, esim. puolet ohjeesta.

 

 

 

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin