Juhlaherkut & Arkiruuat

Lämmintä pataleipää ja iloista mieltä

Kevät kolkuttelee ovia, se herättelee lempeillä auringonsäteillään ja synnyttää uutta. Vielä hetken kaikki nukkuu, mutta pian luonto herää jälleen eloon. Kaiken tämän uuden ja ehkä vähän pelottavankin korona-ajan keskellä on hyvä muistaa, että elämä jatkuu, kaikesta huolimatta. Kevät on toivoa täynnä, toivoa uudesta elämästä.

Kotona olemiseen on yllättäen hurjan paljon enemmän aikaa kuin aikoihin ja kaiken lisäksi saadaan viettää sitä yhdessä koko perheen kanssa. Jollain tapaa tämä on varmasti monelle todella outo tilanne; harrastukset ja menot on kaikki yht´äkkiä siivottu kalenterista kuukaudeksi, ei voi oikein mennä minnekään, paitsi ainakin vielä toistaiseksi metsään. Lopulta ainoa asia, joka jää jäljelle, on kohtaaminen oman perheen kesken. Eikä nämä kohtaamiset välttämättä ole mitään seesteisiä ja rakkaudentäyteisiä. Meillä ainakin jätkät ottaa yhteen aika reippaasti ja useasti.

Onhan tämä jollain tapaa ihanaa, mutta samaan aikaan myös todella haastavaa ja vaatii todella paljon energiaa ja pitkää pinnaa vanhemmilta. Kolmen lapsen etäkoulun ja kahden tarhaikäisen leikkien yhteensovittaminen työnteon kanssa on melko haasteellista. Haluan kuitenkin keskittyä kaiken kaaoksen keskellä hyvään ja ihanaan, hyggeillä ihan luvan kanssa, joten kaivoin vihkostani pitkästä aikaa pataleivän ohjeen ja ajattelin jakaa sen teillekin.

Pataleipä kun sopii erinomaisesti kiireettömään arkeen, sen nostatusaika kun on 12h. Taikinan voi tehdä illalla ja paistaa aamulla, tai tehdä aamulla ja paistaa illalla. Mikäpä sen ihanampaa, kuin herätä uuteen aamuun tuoreen ja maukkaan leivän kera tai päättää ilta herkullisen tuoreeseen pataleipään.

Pataleipä

3,5 dl vettä
2 dl kaurahiutaleita
5 dl jauhoja
Osan jauhoista voi korvata myös erilaisina siemeninä. Itse olen käyttänyt muun muassa auringonkukan siemeniä, seesamin siemeniä, kurpitsan siemeniä, aprikoosia palasina yms.. Olen lisännyt siemeniä yhteensä noin 1-1,5 dl.
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa

Pataleipä ohje:

1. Sekoita kuivat aineet, lisää kädenlämpöinen vesi ja anna nousta huoneenlämmössä 8-12 h.
2. Pyörittele leipä pyöreäksi, mutta älä vaivaa taikinaa, anna nousta vielä 1/2 h.
3. Laita tyhjä pata kuumenemaan uuniin 5 minuutin ajaksi.
4. Paista leipä padassa 225 C:ssa 1/2 h kannen kanssa ja tämän jälkeen ilman kantta 10-15 min.
5. Anna hieman jäähtyä ja nauti!

Pataleivästä voi rohkeasti kokeilla erilaisia versioita!

Ihmetellään yhdessä, eletään hetkessä ja nautitaan keväästä.

Iloa päivääsi!

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin