Juhlaherkut & Arkiruuat

Joulukalenteri – Luukku 14 – Joulutortut

”Mumman resepti ihana on kulkenut mukanani jo vuosia.
Vanhaa ja uutta yhdessä, toimii tässä reseptissä.
Hapatettu kerma ja vaniljaa, nämä tortut ovat suussasulavan ihanaa.
10 päivää jouluun on aikaa, vielä ehdit hyvin tehdä monta jouluista taikaa.”

Nämä joulutortut vievät kielen mennessään! Ohje on kotoisin rakkaalta mummaltani Lapualta. Kerman hapatusta tuli aikoinaan näiden torttujen myötä koitettua ihan ensimmäistä kertaa. Muistan lapsuudestani kuinka mumma teki aina viiliä hapattamalla lehmänmaitoa, ihania muistoja. Tiukalta makuraadilta nämä herkulliset joulutortut saivat arvosteluksi ”todella maukkaita ja suussa sulavia”. Taikina on helppo tehdä tortut helppo leipoa. Nämä tortut voittavat kyllä kaupan valmistaikinat kevyesti, vaikka eivät niin lehteviä ja isoja olekaan!

JOULUTORTUT:
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl hapatettua kermaa

JOULUTORTUT OHJE:

  1. Sekoita hapatettuun kermaan jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vaniljasokeri.
  2. Lisää lopuksi joukkoon huoneenlämpöinen voi.
  3. Anna taikinan olla jääkaapissa 2-3 tuntia.
  4. Kaulitse taikina ja leikkaa muotilla torttuja. (Kaulitse taikina suorakulmion muotoiseksi, taita reunat keskelle ja kaulitse uudelleen toisin päin. Toista muutaman kerran.)
  5. Lisää torttuihin hillo taittele reunat keskelle. On makuasia laittaako ensin hillon ja sitten taittelee, vai toisin päin.
  6. Paista 200°C:ssa 10-15 min.
  7. Lisää torttujen päälle tomusokeria ennen tarjoilua.

KERMAN HAPATUS: Hapata kerma edellisenä iltana ennen joulutorttujen tekemistä: Lisää kermaan 1 rkl viiliä ja sekoita tasaiseksi. Jätä kerma yön yli huoneenlämpöön. Aamulla kerma on hapattunut viiliksi. Toki voit käyttää halutessasi taikinassa myös valmista rahkaa, kermaviiliä tai ranskankermaa.

Tästä määrästä tuli n.17 joulutorttua.

 

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin